Potatis- och getostpaj
Portioner: 8-10
3 dl vetemjöl
1 krm salt
150 g kallt smör
Fyllning
500 g kokt potatis (koka den nätt och jämt klar)
2 ägg
2 dl crème fraiche
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl hackad gräslök
2 krm salt
1 krm svartpeppar
300 g grovriven getost, t ex vit caprin eller chèvre
1. Blanda mjölet och saltet med smöret, skuret i bitar. Använd en gaffel och arbeta degen tills den är smulig. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den vila i en plastpåse i kylskåpet i minst en timme.
2. Sätt ugnen på 200°C.
3. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda skalet i 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till175°C.
4. Riv potatisen på den grövsta sidan av järnet.
5. Vispa upp äggen och tillsätt crème fraiche och grädden. Blanda i gräslöken och kryddorna. Rör ner osten och potatisen. Fyll pajformen och grädda pajen i ca 50 minuter.
Man kan även använda Maizenas mix för pajdeg. Den behöver varken vila eller förgräddas.
/åsa
3 dl vetemjöl
1 krm salt
150 g kallt smör
Fyllning
500 g kokt potatis (koka den nätt och jämt klar)
2 ägg
2 dl crème fraiche
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl hackad gräslök
2 krm salt
1 krm svartpeppar
300 g grovriven getost, t ex vit caprin eller chèvre
1. Blanda mjölet och saltet med smöret, skuret i bitar. Använd en gaffel och arbeta degen tills den är smulig. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den vila i en plastpåse i kylskåpet i minst en timme.
2. Sätt ugnen på 200°C.
3. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda skalet i 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till175°C.
4. Riv potatisen på den grövsta sidan av järnet.
5. Vispa upp äggen och tillsätt crème fraiche och grädden. Blanda i gräslöken och kryddorna. Rör ner osten och potatisen. Fyll pajformen och grädda pajen i ca 50 minuter.
Man kan även använda Maizenas mix för pajdeg. Den behöver varken vila eller förgräddas.
/åsa
2 kommentarer:
Denna är supergod och himla bra att ha med till lunch på jobbet - lika god mikrad andra dagen!
Det här låter gott!!!
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida