tisdag, maj 05, 2009

Nattjästa frukostbullar ( ca 20 st)

25 g jäst
1 dl mjölk (för veganer går sojamjölk jättebra)
4 dl vatten
1,5 tsk salt
1 msk honung
1 dl grahamsmjöl (eller annat man vill ha typ råg eller nåt)
9,5 dl dinkelvetemjöl (eller vanligt mjöl om man vill ha det)
linfrön (brukar jag ta i, ca 0.5 dl)

På kvällen:
1. Smula jäst i rymlig degbunke.
2. Rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet samt mjölk.
3. Rör ner salt, honung och mjöl. Rör ihop till en lös deg (ganska kladdig)
4. Strö mjöl över och täck med handduk. Ställ i kylen över natten.

På morgonen:
1. Sätt ugnen på 250°C
2. Strö ett ordentligt lager mjöl på bakbordet. Stjälp upp degen på. Strö över lite mjöl. OBS!! Knåda INTE.
3. Dra försiktigt ut degen till en rektangel. Så mycket luft som möjligt ska vara kvar i degen.
4. Skär degen i fyra remsor och skär varje remsa i fem bitar på snedden. Det gör inget om de blir ojämna.
5. Lägg degbitarna på bakplåtspapper på en plåt. Grädda direkt i ca 15-17 minuter. Brödet ska få en ordentlig skorpa. Låt svalna på galler.

2 kommentarer:

Blogger LYCKLIG MOR sa...

Nämen gud så trevlig denna matblogg var då :-)
Att jag har missat detta är ju en skam :-D
Återkommer! ;-)
//Matälskaren Lycklig mor :-)

05 maj, 2009 20:46  
Blogger Kattalena sa...

Hejsan! Vad kul att du tittat in här! Men vi är väldigt dåliga på att uppdatera. Det är mest en receptsamling för att inte glömma recept vi gillar :-D

12 juni, 2010 20:19  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida